La 29 decembrie 1968, în satul Livezi din județul Bacău, se năștea o voce a literaturii române – Simona Nicoleta Lazăr. Tinerețea sa, plină de culoare și trăiri autentice, a fost o sursă de inspirație pentru pasiunile care vor defini decadelor viitoare ale vieții sale.
Simona și-a început studiile la Școala generală nr. 5 "Alexandru cel Bun" din Bacău și le-a continuat la Liceul Economic și de Drept Administrativ, azi Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău. Mai târziu, a ales să-și împărtășească cunoștințele în domeniul Biblioteconomiei și Arhivisticii la Colegiul Universitar Economic de la Universitatea Valahia din Târgoviște. Parcursul său academic a fost completat de studii la Facultatea de Litere a Universității București, unde și-a dedicat atenția cercetării asupra istoriei cărților de bucate românești în secolul al XIX-lea.
Dorința de cunoaștere și cercetare l-a dus pe Simona Lazăr să obțină titlul de Master în Științe ale Informării și Documentării, cu o disertație axată pe "Gestiunea Informației în Societatea Contemporană". Mai mult, este în prezent doctorand al Școlii Doctorale de Litere, Universitatea din București, concentrându-se asupra "Bibliotecii și arhivei documentare a Mănăstirii Sinaia – aspecte de istorie culturală antebelică".
Anii '80 au marcat debutul său cu pseudonimul "Anomis" în revista "Ateneu", iar în 1987 a început să împărtășească lumii cuvintele sale în revista "Limba și literatura română pentru elevi". Din acel moment, Simona Lazăr a devenit o prezență constantă în reviste literare precum "Literatorul", "Luceafărul", "România literară", "Convorbiri literare", și multe altele.
Simona Lazăr a fost recompensată cu nu mai puțin de 14 premii și mențiuni la concursuri naționale de creație literară. Printre acestea se numără "Marele Premiu Zaharia Stancu" (1994) și "Premiul pentru volum în manuscris" la Festivalul de poezie de la Sighetu Marmației (1994). Cu o viziune îndrăzneață, a fost premiată pentru edițiile îngrijite ale unor lucrări valoroase precum "Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncare" de Constantin Bacalbașa. Implicarea sa în coordonarea celor 7 volume din "Poveștile bucătăriei românești" de Radu Anton Roman a fost apreciată la nivel național.
Simona Lazăr continuă să-și lase amprenta în lumea literară cu proiecte captivante. La Editura Eikon, lucrul la volumul de proză scurtă "Mireasa și alte proze" este în plină desfășurare, aducând în prim plan povestiri precum "Casa cu tamarisc", "Mireasa", "Dragomira" și "Pas de deux șchiopătat pe Plaja Pesmetului". De asemenea, se ocupă de proiecte ambițioase precum "Jurnalul unei iubiri venețiene", "Canticum canticorum", "Ithaca", "Meniuri de la botezuri, logodne și nunți regale", și multe altele.
Simona Lazăr, cu pasiunea ei pentru cuvinte și cercetare, continuă să inspire și să îmbogățească pe toți cei ce se lasă captivați de creațiile sale. Cuvântul său, ca poetă, prozatoare, editor și jurnalistă, rămâne o sursă inepuizabilă de învățare și bucurie pentru iubitorii de literatură.…
Ziare247
Ziare247
Ziare247
Ziare247
Ziare247
Ziare247