Stiri Jurnalisti Ioan Popa: Scriitor și Jurnalist Român cu o Viziune Curajoasă
Ioan Popa: Scriitor și Jurnalist Român cu o Viziune Curajoasă

Ioan Popa: Scriitor și Jurnalist Român cu o Viziune Curajoasă

Născut pe 1 august 1955 în Negreni, Argeș, Ioan Popa a crescut în sânul unei familii muncitorești. Părinții săi, Petre și Maria, erau muncitori la Uzina de Automobile Pitești. Această copilărie modestă și autentică avea să devină fundalul bogat al viitorului său artistic și jurnalistic.

De la Liceu la Frontul Literar și Militar

Ioan Popa și-a început parcursul educațional la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu din Pitești, secția umanistă. După absolvirea Școlii Militare de Ofițeri Activi de Tancuri Mihai Viteazul din Pitești, a fost repartizat ca locotenent de tancuri la un regiment din București. Licențiat al Facultății de Litere a Universității de Stat din București, Ioan Popa și-a îndreptat atenția spre literatură și jurnalism. În anii 1982-1983, a devenit cunoscut în lumea literaturii fantastice și a științifico-fantastice din România. Totuși, convingerile sale de stânga au intrat în conflict cu propagandiștii militari comuniști și ierarhia militară de partid.

Exilul Forțat pe Uranus

Consecința conflictului său cu regimul comunist l-a adus în fața unei experiențe teribile - colonia militară de muncă de pe Uranus, celebrul șantier ceaușist al Casei Poporului din București. Această perioadă întunecată a vieții sale a fost ulterior transpusă în pagini memorabile în romanul "Robi pe Uranus", apărut în 1992 la Editura Humanitas. După Revoluția din Decembrie 1989, Ioan Popa a fost numit redactor la gazeta militară "La Datorie", aflată sub Direcția de Presă a Ministerului Apărării. Cu toate acestea, publicarea romanului "Robi pe Uranus" a declanșat furia foștilor politruci comuniști, iar Ioan Popa a fost îndepărtat din Direcția de Presă a Armatei.

Înfruntarea Singurătății și Transformarea în Eurosceptic

Singurătatea și izolarea mediatică pe care Ioan Popa le-a trăit după publicarea romanului său au fost remarcate doar de revista "22" și de Gabriel Liiceanu, directorul Editurii Humanitas. Revista "22" a fost singura voce care a atras atenția asupra represaliilor suferite de autor. Această perioadă dificilă a transformat scriitorul într-un eurosceptic, marcând profund evoluția sa ulterioară.

Confruntarea cu Bolile și Trecerea în Rezervă

Sănătatea lui Ioan Popa a început să se deterioreze începând cu sfârșitul anului 1999. Numeroase internări succesive în diferite spitale au urmat, totalizând aproximativ un an de zile. În decembrie 2001, afectat de ulcer, probleme renale și coxartroză bilaterală, Ioan Popa a trecut în rezervă cu gradul de locotenent-colonel, primind o pensie militară. Astăzi, memorialul "Robi pe Uranus" este recunoscut ca una dintre mărturiile documentare privind latura întunecată a dictaturii comuniste ceaușiste din România și este menționat în Raportul Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste.

Născut: 1 august 1955 Negreni, Argeș, Republica Populară Română

Căsătorit cu: Carmen Popa (născută Iosub)

Copii: Irina-Luisa, Ana-Maria …

Ziare247 - Elena IrimiaIn urma cu 224 zile
    Alte stiri din Jurnalisti

    Comentarii

    Conecteaza-te pe Ziare 24/7
    Pentru mai multe stiri personalizate nevoilor tale.

    Alte stiri din Jurnalisti

    Ziare247

    Ziare247

    Jurnalisti

    Veronica D. Niculescu: Cuvinte Înălțate la Statut de Artă
    In urma cu 205 zile
    Ziare247 - Elena Ignat
    Vezi mai mult
    Despre noiContacteaza-neTermeni de conduitaCookiesPolitica de confidentialitatePolitica GDPRDeclarația privind sclavia modernăEgalitate de șanse, diversitate și incluziuneCodul de eticăCariere
    Instagram Facebook TikTok Twitter Pinterest
    Unele drepturi rezervate 2023 - Ziare 24/7