Stiri Jurnalisti Oana Lungescu: Povestea Jurnalistei și Purătătoarei de Cuvânt a NATO
Oana Lungescu: Povestea Jurnalistei și Purătătoarei de Cuvânt a NATO

Oana Lungescu: Povestea Jurnalistei și Purătătoarei de Cuvânt a NATO

Oana Lungescu s-a născut pe 29 iunie 1958 în București, iar povestea ei este o împletire complexă de jurnalism, curaj și angajament pentru libertate. Absolventă a Facultății de Filologie a Universității București în 1981, cu specializare în limba engleză-spaniolă, Oana și-a început cariera învățând limbi străine, dar destinul ei avea să fie strâns legat de cuvânt și libertate.

După absolvire, a predat limba engleză în Bușteni până în 1983. Tot în acest an, a refuzat să colaboreze cu Securitatea, decizie care a avut consecințe majore. Securitatea a început să o urmărească și i-a dat numele de cod "Lorena". Într-o perioadă în care mulți se temeau, Oana a arătat curajul de a spune "nu".

Lupta pentru Libertate și Drumul către Germania

Viața Oanei a luat o turnură dramatică când, în 1983, a cerut autorităților române acordarea unui pașaport pentru a-și vizita mama stabilită în Germania. Refuzată inițial, a fost supusă șantajului Securității cu acordarea pașaportului în schimbul colaborării. Cu toate acestea, Oana a rămas fermă în principiile ei. După decesul tatălui ei în 1985, a obținut permisiunea de a pleca în Republica Federală Germania, unde a dobândit cetățenia germană. A fost un pas important în călătoria ei către libertate și independență.

Jurnalismul și Cariera la BBC (1985-2010)

Între 1985 și 1992, Oana a lucrat ca reporter pentru secția română a BBC. În acești ani, a acoperit subiecte diverse și a devenit un nume respectat în jurnalism. Până în 1996, a avansat la funcția de editor și adjunct al secției române a BBC sub numele redacțional Ana Maria Bota. Ulterior, în 1997, s-a mutat la BBC World Service, unde și-a desfășurat activitatea până în 2010, ca corespondent la Bruxelles și Berlin. A acoperit evenimentele cele mai importante ale Uniunii Europene și NATO, devenind un jurnalist apreciat și respectat.

Oana Lungescu la NATO (2010-2023)

Oana Lungescu a intrat în istorie în 2010 când a devenit purtătoarea de cuvânt a NATO, fiind prima femeie și primul jurnalist care a ocupat această poziție. Sub conducerea ei, a coordonat operațiunile media 24/7 ale NATO și a oferit sfaturi strategice Secretarului General al NATO, Consiliului Nord-Atlantic și comandamentelor. Pe parcursul mandatului său, a fost sub umbrela a doi Secretari Generali ai NATO, Anders Fogh Rasmussen și Jens Stoltenberg. În 18 iulie 2023, Jens Stoltenberg i-a acordat Medalia pentru Serviciu Meritoriu NATO, recunoscându-i contribuția semnificativă.

Moștenirea și Impactul Internațional (2010-prezent)

Oana Lungescu rămâne o figură marcantă a jurnalismului și relațiilor internaționale. Cu un masterat în Studii Engleze și Spaniole de la Universitatea din București și vorbind cinci limbi străine, Oana a fost o punte între lumea românească și cea internațională. Cea mai lungă purtătoare de cuvânt a NATO până în prezent, Oana Lungescu și-a dedicat viața profesiei și luptei pentru libertate. Prin curajul de a spune "nu" în fața Securității, și-a câștigat libertatea, iar prin munca ei la NATO, a devenit o voce respectată în arena internațională.…

Ziare247 - Andrei MIn urma cu 207 zile
    Alte stiri din Jurnalisti

    Comentarii

    Conecteaza-te pe Ziare 24/7
    Pentru mai multe stiri personalizate nevoilor tale.

    Alte stiri din Jurnalisti

    Ziare247

    Ziare247

    Jurnalisti

    Veronica D. Niculescu: Cuvinte Înălțate la Statut de Artă
    In urma cu 202 zile
    Ziare247 - Elena Ignat
    Vezi mai mult
    Despre noiContacteaza-neTermeni de conduitaCookiesPolitica de confidentialitatePolitica GDPRDeclarația privind sclavia modernăEgalitate de șanse, diversitate și incluziuneCodul de eticăCariere
    Instagram Facebook TikTok Twitter Pinterest
    Unele drepturi rezervate 2023 - Ziare 24/7