Stiri Jurnalisti Mircea Vasilescu: Lumina Cuvântului și Aprecierea Culturii Române
Mircea Vasilescu: Lumina Cuvântului și Aprecierea Culturii Române

Mircea Vasilescu: Lumina Cuvântului și Aprecierea Culturii Române

Născut la Ploiești, la 19 iulie 1960, Mircea Vasilescu a devenit un nume semnificativ în peisajul cultural și academic al României. Eseist, critic, istoric literar, jurnalist și traducător, Vasilescu a cultivat o pasiune pentru cuvânt și cultură încă din tinerețe.

Educație și Începuturi

Absolvind Facultatea de Filologie a Universității București în 1984, Vasilescu și-a croit drumul în lumea literelor. Încă de la începuturile sale, a fost parte a Cenaclului "Junimea", condus de reputatul critic și profesor Ovid S. Crohmălniceanu. Aceste experiențe au pus bazele unei cariere de succes.

Contribuții Academice

Profesor la Universitatea din București, Mircea Vasilescu a împărtășit cunoștințele sale în cadrul Catedrei de Istoria Literaturii Române de la Facultatea de Litere. Din decembrie 2007 până în octombrie 2010, a condus această catedră, influențând generații de studenți cu pasiunea sa pentru literatură.

Viața Personală și Profesională

Căsătorit cu lingvista Andra Vasilescu (Șerbănescu), Mircea Vasilescu și-a dedicat nu doar cariera academică, ci și viața personală explorării culturii și a cuvântului scris. Ca redactor-șef al revistei "Dilema Veche" din București, a contribuit semnificativ la peisajul cultural al țării.

Explozii Culturale în Italia și Întoarcerea Acasă

Între 1994 și 1997, Vasilescu a fost lector de limba și literatura română la Universitatea "La Sapienza" din Roma, aducând contribuții valoroase la promovarea culturii române în străinătate. Întoarcerea sa în țară a marcat o etapă importantă în evoluția sa, unde și-a susținut teza de doctorat în 1999, explorând formarea sistemului de receptare în literatura română veche și modernă.

Jurnalism și Activitate Editorială

Pe lângă activitatea didactică, Mircea Vasilescu s-a implicat profund în jurnalism și în domeniul editorial. A fost redactor-șef la Editura Fundației Culturale Române și a colaborat cu postul de radio "Europa Liberă". Din 1993 până în prezent, a fost redactor-șef adjunct, corespondent de la Roma și, în prezent, redactor-șef al revistei "Dilema". Studiile sale au fost concretizate în lucrări precum "Iubite cetitoriule. Lectură, public și comunicare în cultura română veche".

Președinția Fundației Soros România

Începând cu 1 ianuarie 2012, Mircea Vasilescu a preluat funcția de președinte al Fundației Soros România, continuându-și angajamentul în promovarea culturii și a valorilor democratice.

Mircea Vasilescu, cu inima plină de pasiune pentru cuvânt și cultură, a reușit să îmbine cariera academică, jurnalismul și activitatea editorială într-o operă amplă și diversă. O prezență luminată în lumea literară românească, el continuă să inspire și să influențeze noile generații prin dedicația sa fără margini.

Născut: 19 iulie 1960 (63 de ani)

Ocupație: critic literar…

Ziare247 - Elena IgnatIn urma cu 227 zile
    Alte stiri din Jurnalisti

    Comentarii

    Conecteaza-te pe Ziare 24/7
    Pentru mai multe stiri personalizate nevoilor tale.

    Alte stiri din Jurnalisti

    Ziare247

    Ziare247

    Jurnalisti

    Veronica D. Niculescu: Cuvinte Înălțate la Statut de Artă
    In urma cu 205 zile
    Ziare247 - Elena Ignat
    Vezi mai mult
    Despre noiContacteaza-neTermeni de conduitaCookiesPolitica de confidentialitatePolitica GDPRDeclarația privind sclavia modernăEgalitate de șanse, diversitate și incluziuneCodul de eticăCariere
    Instagram Facebook TikTok Twitter Pinterest
    Unele drepturi rezervate 2023 - Ziare 24/7