Stiri Jurnalisti Marilena Rotaru: Jurnalista Casei Regale a României
Marilena Rotaru: Jurnalista Casei Regale a României

Marilena Rotaru: Jurnalista Casei Regale a României

La 26 august 1947, în București, lua naștere o viitoare voce puternică a culturii și a memoriei românești - Marilena Rotaru. Absolventă a Liceului ”I.L.Caragiale”, și-a început drumul învățăturii la Facultatea de Limba și Literatura Română din cadrul Universității București.

Cariera în Jurnalism și Televiziune

Cu pasiunea pentru limbă și literatură, Marilena și-a început cariera în redacția culturală a TVR după absolvirea facultății. A urmat o ascensiune remarcabilă, parcurgând toate etapele ierarhice, de la reporter la redactor și realizator.

Programe Notabile la Televiziunea Română

Marilena Rotaru a lăsat o amprentă profundă în lumea televiziunii românești. În 1979, a realizat primul interviu cu maestrul Sergiu Celibidache, difuzat ulterior în februarie 1990. În 1984, a dedicat un documentar pictoriței Margareta Sterian, intitulat ”Eternă bucurie-i frumusețea”. A adus în atenția publicului și evenimente culturale deosebite, precum celebrarea Centenarului Cella Delavrancea în 1987 și un spectacol dedicat acestei personalități la vârsta de 101 ani în 1988.

Memoria Exilului Românesc

Între 1991 și 2016, Marilena Rotaru a realizat un serial de televiziune remarcabil intitulat "Memoria exilului românesc". Acest proiect a cuprins 150 de episoade dedicate personalităților de origine română care au trăit în exil în timpul regimului comunist.

Lupta cu Cenzura și Publicații Notabile

În ciuda provocărilor, Marilena Rotaru a făcut față cenzurii și a adus în lumină subiecte interzise. În 1985, romanul său "La Est de Firenze" a fost topit în tipografia din Oradea din cauza cenzurii din Televiziunea Română și a vieții dificile a românilor din acea perioadă. Cu toate acestea, romanul a fost publicat în 1995 la Editura "Cartea Românească".

Distincții și Premii Remarcabile

Marilena Rotaru a fost recunoscută și premiată pentru contribuția sa excepțională la cultura românească. A primit premii ale Asociației Cineaștilor din România pentru documentarele sale despre pictură. Distincțiile și premiile au continuat să vină, inclusiv premiul de excelență al Asociației Autorilor și Realizatorilor de Film pentru întreaga activitate în 2017 și premiul de excelență al Uniunii Cineaștilor din România în 2018.

Viața Personală și Implicarea Civică

După 1989, Marilena Rotaru nu s-a limitat doar la televiziune. A desfășurat o activitate publicistică în publicații precum "România Liberă" și "Cotidianul". A pledat pentru valorile democrației și pentru libertatea de opinie în emisiunile sale și articolele scrise.

Decorări Regale și Activism Monarhic

Marilena Rotaru a fost decorată de Regele Mihai cu "Medalia Regele Mihai pentru loialitate" în 2008 și cu "Crucea Casei Regale" în 2012. Din 2016, își dedică timpul și energia ca președintă a Mișcării pentru Regat și Coroană. Marilena Rotaru rămâne un nume respectat și iubit în cultura și societatea românească, un adevărat gardian al memoriei naționale și al valorilor autentice.…

Ziare247 - Mihai CostelIn urma cu 221 zile
    Alte stiri din Jurnalisti

    Comentarii

    Conecteaza-te pe Ziare 24/7
    Pentru mai multe stiri personalizate nevoilor tale.

    Alte stiri din Jurnalisti

    Ziare247

    Ziare247

    Jurnalisti

    Veronica D. Niculescu: Cuvinte Înălțate la Statut de Artă
    In urma cu 203 zile
    Ziare247 - Elena Ignat
    Vezi mai mult
    Despre noiContacteaza-neTermeni de conduitaCookiesPolitica de confidentialitatePolitica GDPRDeclarația privind sclavia modernăEgalitate de șanse, diversitate și incluziuneCodul de eticăCariere
    Instagram Facebook TikTok Twitter Pinterest
    Unele drepturi rezervate 2023 - Ziare 24/7