Stiri Jurnalisti Cleopatra Lorințiu: Scriitoarea dedicată Cuvântului și Dialogului Cultural
Cleopatra Lorințiu: Scriitoarea dedicată Cuvântului și Dialogului Cultural

Cleopatra Lorințiu: Scriitoarea dedicată Cuvântului și Dialogului Cultural

Cleopatra Lorințiu s-a născut pe 26 septembrie 1957 în localitatea Năsăud. De mică, a fost atrasă de cuvânt și literatură, o pasiune care avea să îi modeleze întreaga carieră. Absolventă a Facultății de Cibernetică Economică (ASE București, promoția 1980), Cleopatra și-a croit drumul în lumea complexă a cuvântului scris și vorbit.

Jurnalism, Televiziune și Diplomație

Încă din 1979, a devenit membră a Uniunii Scriitorilor din România, iar în anii '80, și-a conturat cariera jurnalistică. A scris în presa scrisă din România și a avut rubrici în reviste precum "Luceafărul" și "Cinema". Drumul ei în lumea televiziunii a început în 1994, devenind realizatoare de televiziune pentru Televiziunea Română, activitate pe care a desfășurat-o cu pasiune și dedicare până în 2002, și apoi din nou între 2007-2018. De asemenea, a fost diplomat la Ambasada României la Paris între 2002 și 2006, gestionând presa, comunicarea și afacerile politice cu o eleganță specifică. În perioada mai 2018-mai 2022, Cleopatra Lorințiu a fost Consilier Diplomatic și Director Adjunct la Institutul Cultural Român din Tel Aviv, unde a contribuit la consolidarea relațiilor culturale între România și Israel.

Jurnalistă și Realizatoare de Televiziune

Cleopatra nu s-a limitat doar la scris, ci a explorat și lumea televiziunii. A fost realizator independent pentru Canalul de televiziune etnic 32 din Chicago (SUA) în perioada 1992-1994 și a continuat să lucreze ca jurnalist independent și realizator de televiziune pentru Televiziunea Română. A creat documentare impresionante despre personalități precum Ștefan Augustin Doinaș, Ion Vlasiu sau Gheorghe Tomozei. Pasiunea sa pentru diaspore, cultura și patrimoniu s-au reflectat în emisiuni dedicate diasporei, reportaje, interviuri și restituiri de patrimoniu.

Contribuții la Dialogul Cultural și Premii

În anul 2010, Cleopatra Lorințiu a primit Premiul de onoare pentru integralitatea operei "Naji Naaman", recunoscându-i-se contribuția la revigorarea și dezvoltarea valorilor umane în operele sale emancipate stilistic. Între 2013 și 2017, a fost jurnalist în Redacția Alte minorități SRTV și consilier în Ministerul Culturii și Identității Naționale. În 2023, Asociația pentru Dialog și Valori Universale i-a conferit Premiul "Pace și Dialog" pentru angajamentul său în promovarea valorilor culturii universale, dreptului la exprimare și egalității de șanse.

Viața Personală și Contribuții la Geopolitică (1980-prezent)

Pe lângă activitatea sa profesională, Cleopatra și-a dedicat timp și energie vieții personale. În 2010, s-a alăturat "Parlement des écrivaines francophones", consolidându-și rolul în dialogul cultural internațional. Cleopatra Lorințiu rămâne o figură emblematică a culturii române, cu o carieră impresionantă în domeniul jurnalismului, televiziunii și diplomatiei, aducând contribuții semnificative la dialogul cultural și promovarea valorilor universale.

Născută: 26 mai 1977 Desești, Maramureș

Părinți: Ioan și Maria Pop

Căsătorită cu: Antonio Zuffranieri …

Ziare247 - Elena IgnatIn urma cu 224 zile
    Alte stiri din Jurnalisti

    Comentarii

    Conecteaza-te pe Ziare 24/7
    Pentru mai multe stiri personalizate nevoilor tale.

    Alte stiri din Jurnalisti

    Ziare247

    Ziare247

    Jurnalisti

    Veronica D. Niculescu: Cuvinte Înălțate la Statut de Artă
    In urma cu 205 zile
    Ziare247 - Elena Ignat
    Vezi mai mult
    Despre noiContacteaza-neTermeni de conduitaCookiesPolitica de confidentialitatePolitica GDPRDeclarația privind sclavia modernăEgalitate de șanse, diversitate și incluziuneCodul de eticăCariere
    Instagram Facebook TikTok Twitter Pinterest
    Unele drepturi rezervate 2023 - Ziare 24/7