Stiri Jurnalisti Gheorghe Săsărman: Un Arhitect al Cuvântului și Al Existenței
Gheorghe Săsărman: Un Arhitect al Cuvântului și Al Existenței

Gheorghe Săsărman: Un Arhitect al Cuvântului și Al Existenței

Gheorghe Emil Săsărman, născut pe 9 aprilie 1941 în București, provine dintr-o familie greco-catolică refugiată din Ardealul de Nord. După război, familia se întoarce la Cluj, unde micul Gheorghe își petrece copilăria și își susține bacalaureatul la prestigiosul Liceu "Emil Racoviță" în anul 1959.

Studii și Inițiere în Arhitectură

Gheorghe Săsărman își canalizează pasiunea pentru formele și structurile începând cu Institutul de Arhitectură "Ion Mincu" din București, unde își desăvârșește cunoștințele arhitecturale. După absolvirea în 1965, își începe cariera la Ziarul Scânteia, contribuind la secțiunea de arhitectură și urbanism. Cu timpul, își consolidează reputația de specialist în domeniu și devine doctor în teoria arhitecturii în 1978, cu o teză intitulată "Funcțiune, Spațiu, Arhitectură".

Exil și Redefinire Profesională în Germania

Din nefericire, destinul său este marcat de intervenția politică, fiind silit să renunțe la cariera de jurnalist în 1982 din motive politice, legate de un frate rămas „ilegal” în Canada. Acest eveniment îl determină să își găsească refugiul temporar în domeniul programării, la Centrul Județean de Proiectare din Arad. În 1983, însă, hotărăște să ia calea exilului și se stabilește în München, Germania. Aici, se recalifică și devine informatician, contribuind la diverse proiecte până la pensionare în 2006.

Întoarcerea la Rădăcinile Literare

Cu revenirea sa în lumea jurnalistică după Revoluția din 1989, Gheorghe Emil Săsărman reînvie prima sa pasiune - literatura. Debutul literar a avut loc încă din liceu, iar primele scrieri au fost publicate în 1962. Proza sa, atât speculativă sau SF, cât și realistă sau fantastică, a captivat cititorii în diverse țări, inclusiv Germania, Franța, Spania, Statele Unite și Japonia. Piesa sa de teatru a fost reprezentată la Gasteig, München, și apoi la Teatrul C. I. Nottara din București.

Jurnalist, Scriitor, și Director de Revistă

Cu o contribuție semnificativă în lumea literară, Gheorghe Emil Săsărman a fost și director și editor al Revistei Apoziția (serie nouă) din München între 2005 și 2010. Acest capitol a adăugat o nouă dimensiune în cariera sa, consolidându-și reputația nu doar ca scriitor și arhitect, ci și ca influent redactor și editor. Gheorghe Emil Săsărman, o personalitate remarcabilă în universul literar și arhitectural, continuă să îmbogățească lumea cu cuvintele sale, cu poveștile sale și cu perspectiva sa unică asupra vieții și creației umane.

Născut: 9 aprilie 1941 (82 de ani) București, România

Ocupație: journalist, scriitor, architect, informatician, scriitor de literatură științifico-fantastică…

Ziare247 - Andrei MIn urma cu 227 zile
    Alte stiri din Jurnalisti

    Comentarii

    Conecteaza-te pe Ziare 24/7
    Pentru mai multe stiri personalizate nevoilor tale.

    Alte stiri din Jurnalisti

    Ziare247

    Ziare247

    Jurnalisti

    Veronica D. Niculescu: Cuvinte Înălțate la Statut de Artă
    In urma cu 205 zile
    Ziare247 - Elena Ignat
    Vezi mai mult
    Despre noiContacteaza-neTermeni de conduitaCookiesPolitica de confidentialitatePolitica GDPRDeclarația privind sclavia modernăEgalitate de șanse, diversitate și incluziuneCodul de eticăCariere
    Instagram Facebook TikTok Twitter Pinterest
    Unele drepturi rezervate 2023 - Ziare 24/7