Stiri Jurnalisti Emilia Șercan: Vocea Curajoasă a Jurnalismului Românesc
Emilia Șercan: Vocea Curajoasă a Jurnalismului Românesc

Emilia Șercan: Vocea Curajoasă a Jurnalismului Românesc

Pe 2 august 1977, în pitorescul oraș Vatra Dornei din Suceava, România, s-a născut Emilia Șercan, o jurnalistă dedicată aducerii adevărului la lumină și devoalării nefăcutelor în lumea politicii românești.

Investigații de Anvergură

Emilia Șercan a devenit cunoscută pentru curajul ei de a demasca plagiatele tezelor de doctorat ale unor politicieni de rang înalt, printre care vicepremierul Gabriel Oprea și fostul prim-ministru Nicolae Ciucă. Cu peste 4000 de investigații semnate, a coordonat și alte anchete jurnalistice notabile, inclusiv cele legate de cazul Mătușa Tamara, care a condus la judecarea prim-ministrului Adrian Năstase pentru dare de mită, și investigații privind afacerile cu statul român ale unor figuri precum Sorin Ovidiu Vântu, Dan Ioan Popescu și Puiu Popoviciu.

Volumul Despre Proliferarea Plagiatelor

Emilia Șercan a devenit și autoare, aducând în discuție fenomenul plagiatelor în România după 1989 în două volume: "Fabrica de doctorate sau cum se surpă fundamentele unei nații" (2017) și "Cazul Ponta. Reconstituirea celui mai infam plagiat din istoria României" (2022). Aceste lucrări au devenit surse importante în înțelegerea contextului plagiatelor din mediul academic românesc.

Educație și Jurnalism

Emilia Șercan și-a început traseul academic absolvind Facultatea de Științe ale Comunicării și Jurnalism de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu în 2003. În 2010, a obținut diploma de Master de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială de la Universitatea București, iar în 2013, susținând o teză de doctorat despre cenzură, și-a obținut titlul în Științele Comunicării la Universitatea din București. Cu o experiență bogată, Emilia Șercan a beneficiat de stagii de pregătire profesională la The Hartford Courant din Connecticut și la The Poynter Institute for Media Studies din St. Petersburg, Florida. În 1996, a început să lucreze în presa locală, iar din 2000, s-a dedicat presei centrale, semnând peste 4000 de investigații și interviuri pe subiecte de interes public. Din 2015, investigațiile lui Emilia Șercan au fost publicate de PressOne. În 2016, a beneficiat de o bursă de la Departamentul de Stat al SUA la Universitatea Ohio, E.W. Scripps College of Communication.

Provocări și Continuarea Misiunii

În aprilie 2022, Emilia Șercan a fost victima unei operațiuni de kompromat, confruntând provocări personale în lupta ei pentru adevăr și transparență. După 2016, Emilia Șercan s-a dedicat aproape exclusiv investigării plagiatelor în tezele de doctorat, aducând în atenție suspiciuni de plagiat asupra personalităților politice și ofițerilor superiori. Cu tenacitate și curaj, ea continuă să fie o voce puternică în presa românească, luptând pentru integritate și responsabilitate în sfera academică și politică.…

Ziare247 - Elena IgnatIn urma cu 224 zile
    Alte stiri din Jurnalisti

    Comentarii

    Conecteaza-te pe Ziare 24/7
    Pentru mai multe stiri personalizate nevoilor tale.

    Alte stiri din Jurnalisti

    Ziare247

    Ziare247

    Jurnalisti

    Veronica D. Niculescu: Cuvinte Înălțate la Statut de Artă
    In urma cu 205 zile
    Ziare247 - Elena Ignat
    Vezi mai mult
    Despre noiContacteaza-neTermeni de conduitaCookiesPolitica de confidentialitatePolitica GDPRDeclarația privind sclavia modernăEgalitate de șanse, diversitate și incluziuneCodul de eticăCariere
    Instagram Facebook TikTok Twitter Pinterest
    Unele drepturi rezervate 2023 - Ziare 24/7