Stiri Jurnalisti Biografia lui Dan Culcer: Un Veteran al Culturii și Libertății
Biografia lui Dan Culcer: Un Veteran al Culturii și Libertății

Biografia lui Dan Culcer: Un Veteran al Culturii și Libertății

Dan Culcer s-a născut într-o familie de ardeleni aflați în refugiu, după Dictatul de la Viena, ca fiu al medicului Alexandru Culcer și al profesoarei de limba română, Ersilia Gutu.

A urmat studii universitare de limbă și literatură română la Cluj-Napoca și a devenit fondatorul revistei Vatra din Târgu-Mureș în mai 1971. Emigrând în Franța în 1987, a obținut statutul de refugiat politic și, ulterior, cetățenia franceză.

Studii și Carieră Timpurie

Dan și-a început studiile elementare la Sighișoara în 1947, apoi a absolvit liceul "Emil Racoviță" din Cluj-Napoca în 1957, la vârsta de 16 ani. În ciuda dificultăților, a reușit să se transfere la Facultatea de Filologie Română a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, unde a devenit preparator universitar la Institutul Maghiar de Artă Teatrală din Târgu Mureș în 1963.

Cariera în Jurnalism și Cultură

Fondând revista lunară de cultură "Vatra" în 1971, Dan Culcer a devenit o voce puternică în peisajul cultural românesc. Cu toate că a fost supus unor presiuni politice și chiar urmăririi de către Securitate, a continuat să militeze pentru libertatea de exprimare și a colaborat cu exilații politici precum Virgil Ierunca și Monica Lovinescu. După emigrarea sa în Franța în 1987, Dan a lucrat în jurnalism și a fost implicat în diverse proiecte culturale. A fost traducător și a scris pentru mai multe reviste și publicații din Franța și România, inclusiv "Viața Românească" și "Familia".

Contribuții Literare și Academice

Pe lângă activitatea sa jurnalistică, Dan Culcer a fost și un scriitor prolific. A publicat mai multe cărți și eseuri, inclusiv "Un loc geometric" (1973), "Citind și trăind literatura" (1976), "Serii și grupuri" (1981) și "Utopia" (2010). De asemenea, a realizat traduceri din maghiară și rusă și a avut o influență semnificativă asupra prozei scurte din România prin intermediul traducerilor sale.

Viața Personală și Moștenire

Dan Culcer s-a recăsătorit de trei ori și a avut trei copii. Cu toate că a trecut prin numeroase provocări și dificultăți, a rămas dedicat valorilor sale și a luptat pentru drepturile individuale și libertatea de expresie în toate formele de artă și cultură. Moștenirea sa rămâne vie în paginile revistelor pe care le-a fondat, în scrierile sale și în amintirile celor care l-au cunoscut. Cu curajul său și angajamentul pentru libertate și cultură, Dan Culcer a lăsat o amprentă puternică în peisajul cultural românesc și în inimile celor care au avut privilegiul de a-l cunoaște.

Născut: 15 iunie 1941 (82 de ani) Sulina, Tulcea, România

Ocupație: jurnalist, critic literar…

Ziare247 - Mihai RIn urma cu 236 zile
Alte stiri din Jurnalisti

Comentarii

Conecteaza-te pe Ziare 24/7
Pentru mai multe stiri personalizate nevoilor tale.

Alte stiri din Jurnalisti

Ziare247

Ziare247

Jurnalisti

Veronica D. Niculescu: Cuvinte Înălțate la Statut de Artă
In urma cu 202 zile
Ziare247 - Elena Ignat
Vezi mai mult
Despre noiContacteaza-neTermeni de conduitaCookiesPolitica de confidentialitatePolitica GDPRDeclarația privind sclavia modernăEgalitate de șanse, diversitate și incluziuneCodul de eticăCariere
Instagram Facebook TikTok Twitter Pinterest
Unele drepturi rezervate 2023 - Ziare 24/7