Stiri Ziare Locale „Venirea”, spectacol-lectură în premieră, la Teatru³
„Venirea”, spectacol-lectură în premieră, la Teatru³

„Venirea”, spectacol-lectură în premieră, la Teatru³

Pe 14 martie, de la ora 19:00, la sala Teatru³ a Naționalului din Iași, publicul este invitat la un nou spectacol-lectură din cadrul proiectului „Lecturi³”. Este vorba despre „Venirea”, piesă scrisă de Valeriu Stancu, reputat scriitor, editor și traducător ieșean. Regia spectacolului este semnată de Ion Sapdaru, iar din distribuție fac parte parte actorii Constantin Pușcașu, Dumitru Năstrușnicu, Dumitru Georgescu, Doru Aftanasiu, Cosmin Maxim, Anne Marie Chertic, Radu Homiceanu. Intrarea este liberă, ân limita locurilor disponibile.

„Nuvela fantastică și teatrul absurdului mă fascinau încă înainte de a păși, ca alumn, pe poarta Liceului Mihail Sadoveanu din Iași, în toamna anului 1965. Mi-au rămas pasiuni pe viață și, dacă de-a lungul vremii, am scris și am publicat câteva volume de nuvele fantastice, Venirea este prima mea încercare în domeniul dramaturgiei. Evident, conține elemente din teatrul absurdului, măcar prin faptul că preia, autohtonizându-le, două personaje, Vladimir și Estragon, din faimoasa piesă En attendant Godot, a cunoscutului scriitor irlandez Samuel Beckett, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din 1969. Am citit piesa la vârsta ieșirii din adolescență și atât de mult m-a impresionat soarta umilă, fără nici un orizont, a celor două personaje, speranța lor, nicicând împlinită, în venirea iminentă a unei entități binefăcătoare (ce putea fi un om, Dumnezeu, diavolul...), încât, la bătrânețe, le-am răzbunat zadarnica așteptare, trimițându-le pe cap o infinitate de godoți, ca să le facă tot binele din lume. Sau, poate, tot răul?”, spune Valeriu Stancu despre piesă. Ieșirea din tipare nu aduce în mod obligatoriu și fericire! „Evident, piesa mea nu este, nu are cum să fie, o continuare a scrierii creatorului irlandez, dar, ținând cont de faptul că ogni scrittura è un'opera aperta (orice scriere este o operă deschisă), și că mulți alți dramaturgi (între ei, prietenul meu încă din vremea debutului, Matei Vișniec) au propus fel de fel de variante de prelungire a unui final ce vine grăbit ca o osândă, am încercat și eu un spectacol-lectură…

Ziarul Evenimentul - ziarulevenimentul.roIn urma cu 119 zile
Alte stiri din Ziare Locale

Comentarii

Conecteaza-te pe Ziare 24/7
Pentru mai multe stiri personalizate nevoilor tale.

Alte stiri din Ziare Locale

Vezi mai mult
Despre noiContacteaza-neTermeni de conduitaCookiesPolitica de confidentialitatePolitica GDPRDeclarația privind sclavia modernăEgalitate de șanse, diversitate și incluziuneCodul de eticăCariere
Instagram Facebook TikTok Twitter Pinterest
Unele drepturi rezervate 2023 - Ziare 24/7