Stiri Ziare Locale Clujul va găzdui primul centru de excelență pentru mobilă din România
Clujul va găzdui primul centru de excelență pentru mobilă din România

Clujul va găzdui primul centru de excelență pentru mobilă din România

Silicon Valley de Cluj, alias Cluj Innovation Park (CIP), va îngloba, până la finele acestui an, un hub de inovare aplicată unic în țara noastră. Lemnari, artiști și tehnologi își pun laolaltă creativitatea pentru a scoate produse și servicii care să fie competitive în Europa și chiar la nivel mondial.

„Centrul de Excelență pentru Mobilă (CEM) este un proiect de cercetare și inovare (CDI) aplicată ce are ca obiectiv dezvoltarea de produse și soluții proprii cu valoare adăugată pentru tot lanțul de valoare, în cadrul unei infrastructuri noi, în execuție la acest moment. Lucrările progresează și putem observa cu ușurință evoluția construcției”, explică reprezentanții Clusterului Mobilier Transilvan (CMT), organizație care coordonează proiectul. „Echipa de constructori se mișcă bine, între timp am făcut comenzile pentru echipamente, roboți. Am vrea să îi facem o inaugurare undeva înainte de sărbătorile de iarnă, să vedem dacă este posibil, urmând ca activitatea efectivă să înceapă anul viitor”, ne-a relatat managerul CMT, Ciprian Morcan. El își dorește ca, prin CEM, Clujul să devină un pol de excelență pentru acest sector și un promotor al transformării industriale. Proiectul finanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 se derulează în perioada 17 octombrie 2022 – 31 decembrie 2023 și presupune o investiție de 60 milioane lei (asistența financiară nerambursabilă – 29 milioane). I s-au alăturat, ca parteneri cointeresați, companiile Antares, E-Laborator Feeria, Tesagon, Basic Point, Hygia Consult, Șerban & Asociații. La baza noului centru stau deficiențele identificate de CMT în industria mobilei: decalaje tehnologice față de ţările dezvoltate; lipsa infrastructurilor de CDI; adaptarea redusă la digitalizare a producătorilor tradiţionali; îmbătrânirea personalului specializat și lipsa de interes a tinerilor faţă de acest sector; carențe în programele de formare profesională; lipsa de parteneriate internaţionale, care să favorizeze schimbul de experienţe şi intrarea pe pieţe externe.…

Transilvania Business - Dan BirtaIn urma cu 199 zile
Alte stiri din Ziare Locale

Comentarii

Conecteaza-te pe Ziare 24/7
Pentru mai multe stiri personalizate nevoilor tale.

Alte stiri din Ziare Locale

Vezi mai mult
Despre noiContacteaza-neTermeni de conduitaCookiesPolitica de confidentialitatePolitica GDPRDeclarația privind sclavia modernăEgalitate de șanse, diversitate și incluziuneCodul de eticăCariere
Instagram Facebook TikTok Twitter Pinterest
Unele drepturi rezervate 2023 - Ziare 24/7