Stiri Sanatate Programul de Acţiuni Prioritare pentru neuroreabilitarea pacienţilor cu AVC
Programul de Acţiuni Prioritare pentru neuroreabilitarea pacienţilor cu AVC

Programul de Acţiuni Prioritare pentru neuroreabilitarea pacienţilor cu AVC

Într-o lume în care cazurile de accidente vasculare cerebrale (AVC) sunt în creştere, România se confruntă cu o incidenţă alarmantă a acestor cazuri. Într-o încercare de a ajuta pacienţii să-şi recâştige funcţionalitatea şi să îşi îmbunătăţească calitatea vieţii după un AVC, Ministerul Sănătăţii a lansat un program complex de neuroreabilitare - Programul de Acţiuni Prioritare (AP-AVC-REAB).

Despre Programul de Acţiuni Prioritare

Acest program, care se află în transparenţă decizională, va intra în vigoare în perioada următoare, conform unui ordin de ministru. AP-AVC-REAB este un program care oferă finanţare directă pentru neuroreabilitarea timpurie a pacienţilor cu AVC, în cadrul secţiilor de neurologie.

"Drumul către recuperare este foarte dificil", a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. "Ministerul vine să ofere sprijin exact acestei categorii de pacienţi, prin intermediul unei finanţări directe către spitale. Vorbim despre recuperare dar şi despre prevenţia afecţiunilor care pot îngreuna sau chiar inversa acest proces de recuperare la pacienţi. Neuroreabilitarea şi prevenirea trombozelor se află printre priorităţile noastre".

Aspectele vizate de program

Programul vizează o serie de aspecte, de la cele motorii, la cele cognitive, emoţionale şi de comunicare. De asemenea, programul se concentrează pe prevenirea complicaţiilor acute. Activităţile se vor derula în secţiile de neurologie.

## Tipuri de neuroreabilitare

Programul include mai multe tipuri de neuroreabilitare, cum ar fi:

- Neuroreabilitarea timpurie a deficitelor motorii (membre, mers, echilibru, coordonare, evitarea căderilor) - Neuroreabilitarea cognitivă şi emoţională timpurie - Neuroreabilitarea afaziei şi a tulburărilor de comunicare, vedere - Tratamentul simptomelor (dureri, subluxaţii, spasticitate, tulburări sfincteriene) - Prevenirea complicatiilor acute

Lipsa infrastructurii şi a fondurilor

În urmă cu aproximativ 20 de ani, statisticile au arătat că doar 30% dintre supravieţuitorii unui AVC aveau acces la terapii de recuperare, prima problemă indicată fiind lipsa infrastructurii şi a fondurilor.

Publicarea ordinului de ministru

Ordinul ministrului sănătăţii privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru neuroreabilitarea timpurie a pacienţilor cu AVC în secţiile de neurologie (AP-AVC-REAB) a fost postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru transparenţă decizională.

Programul de Acţiuni Prioritare pentru neuroreabilitarea pacienţilor cu AVC este un pas semnificativ în direcţia îmbunătăţirii calităţii vieţii a pacienţilor care au suferit un AVC. Acesta nu numai că oferă sprijin în ceea ce priveşte recuperarea, dar se concentrează şi pe prevenţia altor afecţiuni care pot îngreuna sau chiar inversa procesul de recuperare.…

Ziare247 - Elena IrimiaIn urma cu 51 zile
Alte stiri din Sanatate

Comentarii

Conecteaza-te pe Ziare 24/7
Pentru mai multe stiri personalizate nevoilor tale.

Alte stiri din Sanatate

Vezi mai mult
Despre noiContacteaza-neTermeni de conduitaCookiesPolitica de confidentialitatePolitica GDPRDeclarația privind sclavia modernăEgalitate de șanse, diversitate și incluziuneCodul de eticăCariere
Instagram Facebook TikTok Twitter Pinterest
Unele drepturi rezervate 2023 - Ziare 24/7