Stiri Jurnalisti Sabin Gherman: Un Jurnalist și Publicist Cu Viziune Controversată
Sabin Gherman: Un Jurnalist și Publicist Cu Viziune Controversată

Sabin Gherman: Un Jurnalist și Publicist Cu Viziune Controversată

Sabin Gherman s-a născut pe 22 noiembrie 1968, în satul Zau de Câmpie din județul Mureș. Pasul său hotărât către lumea jurnalismului și-a găsit rădăcinile în această mică comunitate rurală. A urmat cursurile Facultății de Litere, specializarea română-franceză, la Universitatea din Craiova, unde și-a dezvoltat pasiunea pentru cuvinte și analiza profundă a societății.

Cariera Jurnalistică și Activismul

După absolvirea facultății, Sabin Gherman și-a început cariera ca redactor și realizator la TVR Cluj, aducându-și contribuția la informarea publicului cu privire la evenimentele locale și naționale. Cu toate acestea, notorietatea sa a atins cote maxime în urma publicării manifestului "M-am săturat de România" în cotidianul "Monitorul de Cluj" în anul 1998. Manifestul a stârnit controverse aprinse în presa și în mediul politic, având un impact semnificativ asupra opiniei publice.

„Eu nu vreau să emigrez numai pentru că de 10 ani nu se face nimic. Doar că m-am săturat de România. De sinonimele ei. De eroismele ei, scoase din orice context istoric.

Dacă regret ceva, acum la treizeci de ani, e că m-am născut aici, că fac parte din cei ce au învățat pe la școli că poporul ăsta, boborul, domnilor, a fost într-o erecție continuă în fața istoriei. Care popor? Noi, cei care n-am făcut nici măcar o dată dovada virilității, noi, care în timpul invaziilor ne ridicam poalele în cap și fugeam în păduri, noi, care leșinam prin sălile unde se hotăra istoria, noi, care astăzi ne scremem pentru o bucată de pâine și nu mai știm ce șmechereli să mai inventăm.

Seriozitatea, eleganța, disciplina - atribute ale Ardealului - au fost invadate de miticisme, de balcanisme ordinare, de civilizația semințelor de bostan. Era o șansă pentru România să se unească cu Transilvania, să învețe cîte ceva din organizarea ei, din sistemele ei de valori. N-a fost așa; România a înghițit Transilvania - de aceea din trei în trei metri aluneci astăzi pe flegmele de pe marile bulevarde. N-o spun eu, ci un egal al lui Dumnezeu, Cioran.” —Sabin Gherman - M-am săturat de România''

Contribuții Literare și Editoriale

Pe lângă activitatea sa jurnalistică, Sabin Gherman a făcut și incursiuni în lumea literară. A publicat două volume de versuri, "Phaluscriptum" în 1991 și "Bă Ghermane" în 1993, demonstrându-și talentul în scris și creativitatea sa. De asemenea, a fost implicat ca editor în proiectul "Iuliu Maniu, Patria de lux. Memorandul românilor din Transilvania", unde și-a adus contribuția în analiza și prefațarea acestui important document istoric.

O Voce Curajoasă în Jurnalismul Românesc

Sabin Gherman este o figură unică în jurnalismul românesc, cu viziuni curajoase și opinii puternice. Contribuțiile sale nu doar în domeniul jurnalismului, ci și în literatură și analiza socială îl definesc ca un intelectual pasionat și implicat în dezbaterile contemporane. Prin manifestul său controversat și munca sa continuă, Gherman continuă să inspire și să provoace, evidențiind complexitatea societății românești.…

Ziare247 - Elena IgnatIn urma cu 21 zile
  Alte stiri din Jurnalisti

  Comentarii

  Conecteaza-te pe Ziare 24/7
  Pentru mai multe stiri personalizate nevoilor tale.

  Alte stiri din Jurnalisti

  Ziare247

  Ziare247

  Jurnalisti

  Ioan T. Morar: Cuvinte, Culori și Aventuri Literare
  In urma cu 6 zile
  Ziare247 - Elena Ignat
  Ziare247

  Ziare247

  Jurnalisti

  Tatiana Niculescu: Cuvântul Transformat în Artă
  In urma cu 8 zile
  Ziare247 - Mihai Costel
  Ziare247

  Ziare247

  Jurnalisti

  Viorel Marineasa: O Viață în Literatură și Jurnalism
  In urma cu 8 zile
  Ziare247 - Mihai Costel
  Vezi mai mult
  Despre noiContacteaza-neTermeni de conduitaCookiesPolitica de confidentialitatePolitica GDPRDeclarația privind sclavia modernăEgalitate de șanse, diversitate și incluziuneCodul de eticăCariere
  Instagram Facebook TikTok Twitter Pinterest
  Unele drepturi rezervate 2023 - Ziare 24/7