Stiri Jurnalisti Val Butnaru: Cultură și Libertate
Val Butnaru: Cultură și Libertate

Val Butnaru: Cultură și Libertate

Născut pe 17 aprilie 1955, în Chișinău, Val Butnaru a devenit una dintre figurile emblematice ale jurnalismului și culturii din Republica Moldova. După absolvirea Liceului român Iulia Hașdeu din Chișinău în 1975, Butnaru și-a urmat pasiunea pentru cuvânt și a intrat la Facultatea de Ziaristică a Universității de Stat din Moldova, absolvind în 1980. Mai târziu, în 1987, și-a îmbogățit cunoștințele la Cursurile Superioare de Regie din Moscova, învățând de la maestrul Emil Loteanu.

Jurnalismul și Cariera Sa Profesionistă

Din anul penultim al studiilor sale universitare, începând cu 1979, Val Butnaru s-a angajat ca reporter la ziarul "Tinerimea Moldovei", contribuind cu povești și analize semnate inițial cu numele Valeriu Butnaru. În perioada 1985-1991, a fost parte din redacția revistei literar-artistice pentru tineret "Orizontul" (ulterior cunoscută sub numele de "Columna"), unde a devenit un publicist profund implicat în Mișcarea de Renaștere și Eliberare Națională a basarabenilor.

Succesul în Presa Scrisă

În 1995, Val Butnaru a pus bazele Grupului de Presă FLUX (GPF), care a dat naștere celei mai credibile și captivante publicații în limba română din Republica Moldova - "Flux". Sub conducerea sa, "Flux" s-a bucurat de un succes imens, divizându-se ulterior în două ediții: "Flux - Cotidian Național" și "Flux - Ediția de Vineri".

Contribuția Sa în Teatru și Dramaturgie

Nu doar jurnalist de excepție, ci și dramaturg talentat, creațiile lui Val Butnaru au fost montate pe scenele unor teatre renumite precum Luceafărul, Eugene Ionesco, Teatrul Poetic din Chișinău și Teatrul Național Vasile Alecsandri din Bălți. A contribuit, de asemenea, la Teatrul TV Chișinău și la cel de la Radio Moldova, aducând publicului opere captivante și provocatoare.

Recunoașterea Meritelor Sale și Viața Personală

Meritul și pasiunea lui Val Butnaru în domeniul jurnalismului și culturii au fost recunoscute de-a lungul anilor. A fost desemnat câștigător în mai multe rânduri al topului "10 Ziariști ai Anului" organizat de Clubul de Presă din Chișinău și i s-au acordat distincții de merit și apreciere din partea unor instituții importante precum Uniunea Jurnaliștilor din Moldova și Clubul Național de Presă. În viața personală, Val Butnaru este căsătorit cu Valentina Butnaru, o publicistă dedicată, și au împreună trei copii. Este nașul de cununie al politicianului Iurie Roșca, o dovadă a relațiilor strânse și a respectului pe care le-a câștigat în comunitatea sa.

Născut: 7 aprilie 1955 (68 de ani) Chișinău, Republica Moldova (URSS)

Căsătorit cu: Valentina Butnaru

Număr de copii: 3

Naționalitate: Republica Moldova …

Ziare247 In urma cu 35 zile
Alte stiri din Jurnalisti

Comentarii

Conecteaza-te pe Ziare 24/7
Pentru mai multe stiri personalizate nevoilor tale.

Alte stiri din Jurnalisti

Ziare247

Ziare247

Jurnalisti

Ioan T. Morar: Cuvinte, Culori și Aventuri Literare
In urma cu 6 zile
Ziare247 - Elena Ignat
Ziare247

Ziare247

Jurnalisti

Tatiana Niculescu: Cuvântul Transformat în Artă
In urma cu 8 zile
Ziare247 - Mihai Costel
Ziare247

Ziare247

Jurnalisti

Viorel Marineasa: O Viață în Literatură și Jurnalism
In urma cu 8 zile
Ziare247 - Mihai Costel
Vezi mai mult
Despre noiContacteaza-neTermeni de conduitaCookiesPolitica de confidentialitatePolitica GDPRDeclarația privind sclavia modernăEgalitate de șanse, diversitate și incluziuneCodul de eticăCariere
Instagram Facebook TikTok Twitter Pinterest
Unele drepturi rezervate 2023 - Ziare 24/7