Stiri Jurnalisti Sergiu Burcă: Jurnalist, Politician și Luptător pentru Democrație
Sergiu Burcă: Jurnalist, Politician și Luptător pentru Democrație

Sergiu Burcă: Jurnalist, Politician și Luptător pentru Democrație

Născut pe 8 iulie 1961, în satul Ciutulești, din raionul Florești al Republicii Moldova, Sergiu Burcă și-a petrecut copilăria în mijlocul naturii, învățând de la bunici valori autentice și pasiune pentru istoria și cultura țării sale. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova în 1984, obținând o licență în litere, iar această experiență educațională a reprezentat temelia pe care și-a clădit ulterior cariera.

Jurnalismul și Activitatea Academică

Sergiu Burcă și-a început cariera în jurnalism ca corespondent al Redacției pentru Tineret la Radio Moldova. Între 1986 și 1990, a împărtășit pasiunea sa pentru literatură și istorie ca și colaborator științific superior la Muzeul de Literatură "Dimitrie Cantemir" din Chișinău. Aceste experiențe au contribuit la dezvoltarea sa profesională și la formarea viziunii sale asupra societății moldovenești.

Implicarea în Politică și Mișcarea de Eliberare Națională

Din anul 1988, Sergiu Burcă s-a implicat activ în mișcarea de eliberare națională din Basarabia, devenind un membru dedicat al grupului de inițiativă pentru crearea Mișcării Democratice din Republica Moldova, ulterior cunoscută sub numele de Frontul Popular din Moldova. A fost parte a unui curent ce pleda pentru libertate și democrație într-o perioadă dificilă și plină de provocări pentru țara sa.

Cariera Politică și Contribuția la Politica Externă a Moldovei

Sergiu Burcă și-a adus aportul în politica moldovenească îndeplinind funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova între 1998 și 2001. În această calitate, a avut onoarea de a fi șeful Delegației Parlamentare a Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a NATO, consolidând relațiile externe ale Moldovei și contribuind la afirmarea țării pe plan internațional.

Confruntarea cu Propria Partidă și Drumul către Democrație

Cu toate aceste succese, Sergiu Burcă a trebuit să facă față unor provocări interne. În 2005, a fost exclus din Partidul Popular Creștin Democrat din cauza divergențelor de opinie legate de susținerea acordată lui Vladimir Voronin în calitate de Președinte al Republicii Moldova. Cu demnitate și integritate, a continuat să își urmeze convingerile. În 2006, Sergiu Burcă s-a alăturat Partidului Social-Liberal, iar curând a fost ales vicepreședinte al organizației municipale Chișinău a acestei formațiuni politice. Cu toate că a avut parte de schimbări și provocări în cariera sa, Sergiu Burcă și-a păstrat dedicarea pentru democrație și a devenit un exemplu de curaj și perseverență în lupta pentru valorile sale și binele comun al Republicii Moldova.

Născut: 8 iulie 1961 (62 de ani) Ciutulești

Cetățenie: România, Republica Moldova

Religie: Ortodox …

Ziare247 - Mihai CostelIn urma cu 35 zile
Alte stiri din Jurnalisti

Comentarii

Conecteaza-te pe Ziare 24/7
Pentru mai multe stiri personalizate nevoilor tale.

Alte stiri din Jurnalisti

Ziare247

Ziare247

Jurnalisti

Liviu Georgică Mihaiu: Jurnalistul Care Luptă cu Penița
In urma cu 8 ore
Ziare247 - Elena Ignat
Vezi mai mult
Despre noiContacteaza-neTermeni de conduitaCookiesPolitica de confidentialitatePolitica GDPRDeclarația privind sclavia modernăEgalitate de șanse, diversitate și incluziuneCodul de eticăCariere
Instagram Facebook TikTok Twitter Pinterest
Unele drepturi rezervate 2023 - Ziare 24/7