Născut pe 18 martie 1947, la Bacău, sub numele de Emanuel Nadler, destinul lui Emil Nicolae s-a conturat în Piatra Neamț, orașul care i-a fost cămin pe parcursul întregii vieți, cu excepția perioadelor de studii la Iași și stagiului militar la Bacău. Despre Emil Nicolae nu se poate vorbi fără a evidenția contribuțiile sale notabile în literatură, jurnalism și eseistică.
Încă din tinerețe, Emil a fost atras de lumea cuvintelor și a început să-și clădească cariera în presa scrisă. Posedând atestatul de ziarist profesionist și fiind expert în bibliofilie, a devenit redactor și redactor șef-adjunct la revista Alma Mater / Dialog între anii 1969-1972. A fost apoi redactor cultural la ziarele Viața Nouă din Galați și Ceahlăul din Piatra-Neamț în anii 1972-1974.
Cu o pasiune pentru istorie și cultură, Emil Nicolae a devenit muzeograf în cadrul Complexului Muzeal Județean Neamț începând cu anul 1976. A contribuit semnificativ la conservarea și promovarea patrimoniului cultural național, activând și la Muzeul Memorial "Calistrat Hogaș" și la Oficiul Jud. pentru Patrimoniul Cultural National.
După Revoluție, Emil Nicolae a fost co-fondator, co-editor și secretar de redacție al săptămânalului independent, de informație și atitudine Acțiunea din Piatra-Neamț, între anii 1990-2001. Între 2000 și 2005, a ocupat funcția de secretar general de redacție al revistei de literatură & arte Antiteze. Din 2010, își aduce contribuția ca redactor-șef al revistei de literatură, arte și atitudini Conta din Piatra-Neamț.
Emil Nicolae nu s-a limitat la scrisul pe hârtie. Între 2001 și 2013, a realizat săptămânal două emisiuni de cultură la postul 1TV Neamț. În perioada 2005-2014, a fost redactorul paginii culturale a ziarului Realitatea Media din Piatra-Neamț. Colaborările sale extinse la reviste de prestigiu, TVR și posturi de radio din București și Iași îl transformă într-un nume cunoscut în mediul cultural românesc, dar și internațional, cu contribuții publicate în Germania, SUA, Elveția, Israel, Franța, Italia și China.
Emil Nicolae a debutat editorial cu "Cerul în apă" (antologie, Ed. Junimea, Iași, 1970, red. Gheorghe Drăgan), marcând începutul unei cariere literare prolific. Membru al Uniunii Scriitorilor din 1990 și al UZP, Emil Nicolae a adus o contribuție semnificativă la cultura și literatura românească, fiind prezent în antologii de poezie și eseuri publicate în diverse țări. Emil Nicolae, un artist complet al cuvântului, continuă să inspire și să îmbogățească lumea culturală prin diversitatea și profunzimea creațiilor sale.…
Ziare247
Ziare247
Ziare247
Ziare247
Ziare247
Ziare247