Emil Hurezeanu, cu numele complet Emilian-Horațiu Hurezean, s-a născut pe 26 august 1955 în frumosul oraș Sibiu din România. De-a lungul decadelor, acest scriitor și publicist remarcabil și-a croit un drum fascinant, plin de cuvinte și analize politice.
Tineretea sa a fost marcată de pasiunea pentru literatură și jurnalism. Între 1975 și 1979, Emil Hurezeanu a urmat cu devotament cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Devenind redactor la revista Echinox în 1976 și ocupând postul de secretar de redacție începând cu 1978, Hurezeanu a colaborat cu nume prestigioase din lumea literară precum Marian Papahagi, Ion Vartic, Ion Pop și Mircea Zaciu.
În 1979, după absolvirea facultății, Emil Hurezeanu și-a strâns gândurile și emoțiile în volumul "Lecția de Anatomie," publicat la Editura Dacia din Cluj. Acest debut a fost recompensat cu Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor, deschizând drumul către o carieră literară promițătoare.
În 1982, Hurezeanu a obținut o bursă de la câștigătoarea Premiului Herder, Ana Blandiana, și s-a stabilit în Viena. Acolo, a devenit redactor la Radio Europa Liberă în 1983, poziție pe care a ocupat-o cu pasiune până în 1994. Aceasta a fost o perioadă în care a scris despre subiecte sensibile, de la cronici politice la actualitatea românească.
Studiile în științe politice la Universitatea Charlottesville din Virginia, SUA, au adus o nouă perspectivă asupra realităților politice internaționale. Întors în Germania, a continuat studiile la universități americane din Europa, finalizându-și masteratul la Boston în Relații Politice Internaționale și Strategice.
În 1990, Emil Hurezeanu s-a întors în România, contribuind la "Fenomenul Piața Universității" și rămânând angajat la Europa Liberă. Devine director al departamentului românesc pentru scurt timp, după care se mută la Köln pentru a fi director la Deutsche Welle, unde a scris editoriale politice.
Revenind în țară în 2002, Hurezeanu a continuat să-și construiască reputația în media românească. A fost realizator al emisiunii "România mea" la Antena 1 și "Cap și Pajură" la Realitatea TV, alături de Cristian Tudor Popescu.
În 2003, Hurezeanu devine consilier personal al primului ministru Adrian Năstase. Însă, după șase luni, decide să se întoarcă la pasiunea sa, jurnalismul. Publică două volume de eseuri politice, "Între câine și lup" (1996) și "Cutia Neagră" (1997), primind Premiul pentru Publicistică al Uniunii Scriitorilor din România pentru cel din urmă. În februarie 2006, devine director al ziarului "România Liberă," iar din 2009, președinte al trustului media Realitatea-Cațavencu.
După o perioadă impresionantă de cinci ani ca ambasador al României în Germania (2015 - 2021), Emil Hurezeanu s-a mutat în Austria în calitate de ambasador al României începând cu anul 2021. Emil Hurezeanu rămâne un om al cuvintelor și al analizei în continuare, modelând și influențând mediul cultural și politic românesc cu pasiunea și experiența sa vastă.…
Ziare247
Ziare247
Ziare247
Ziare247
Ziare247
Ziare247