Stiri Jurnalisti Cleopatra Lorințiu: O Viață dedicată Cuvântului și Dialogului Cultural
Cleopatra Lorințiu: O Viață dedicată Cuvântului și Dialogului Cultural

Cleopatra Lorințiu: O Viață dedicată Cuvântului și Dialogului Cultural

Cleopatra Lorințiu s-a născut pe 26 septembrie 1957 în pitoreasca localitate Năsăud. De mică, a fost atrasă de cuvânt și literatură, o pasiune care avea să îi modeleze întreaga carieră. Absolventă a Facultății de Cibernetică Economică (ASE București, promoția 1980), Cleopatra și-a croit drumul în lumea complexă a cuvântului scris și vorbit.

Jurnalism, Televiziune și Diplomație

Încă din 1979, a devenit membră a Uniunii Scriitorilor din România, iar în anii '80, și-a conturat cariera jurnalistică. A scris în presa scrisă din România și a avut rubrici în reviste precum "Luceafărul" și "Cinema". Drumul ei în lumea televiziunii a început în 1994, devenind realizatoare de televiziune pentru Televiziunea Română, activitate pe care a desfășurat-o cu pasiune și dedicare până în 2002, și apoi din nou între 2007-2018. De asemenea, a fost diplomat la Ambasada României la Paris între 2002 și 2006, gestionând presa, comunicarea și afacerile politice cu o eleganță specifică.

Activitatea Diplomatică și Culturală (2018-2022)

În perioada mai 2018-mai 2022, Cleopatra Lorințiu a fost Consilier Diplomatic și Director Adjunct la Institutul Cultural Român din Tel Aviv, unde a contribuit la consolidarea relațiilor culturale între România și Israel.

Jurnalistă și Realizatoare de Televiziune (1992-2018)

Cleopatra nu s-a limitat doar la scris, ci a explorat și lumea televiziunii. A fost realizator independent pentru Canalul de televiziune etnic 32 din Chicago (SUA) în perioada 1992-1994 și a continuat să lucreze ca jurnalist independent și realizator de televiziune pentru Televiziunea Română. A creat documentare impresionante despre personalități precum Ștefan Augustin Doinaș, Ion Vlasiu sau Gheorghe Tomozei. Pasiunea sa pentru diaspore, cultura și patrimoniu s-au reflectat în emisiuni dedicate diasporei, reportaje, interviuri și restituiri de patrimoniu.

Contribuții la Dialogul Cultural și Premii (2010-2023)

În anul 2010, Cleopatra Lorințiu a primit Premiul de onoare pentru integralitatea operei "Naji Naaman", recunoscându-i-se contribuția la revigorarea și dezvoltarea valorilor umane în operele sale emancipate stilistic. Între 2013 și 2017, a fost jurnalist în Redacția Alte minorități SRTV și consilier în Ministerul Culturii și Identității Naționale. În 2023, Asociația pentru Dialog și Valori Universale i-a conferit Premiul "Pace și Dialog" pentru angajamentul său în promovarea valorilor culturii universale, dreptului la exprimare și egalității de șanse.

Eseuri și Scrisori de Călătorie (1982-2023)

Cleopatra Lorințiu nu s-a limitat doar la activitățile media și diplomatice. A publicat cărți în diverse genuri, de la poezie, proză și eseuri la critică literară, interviuri și literatură pentru copii. Opera sa literară cuprinde și texte critice despre personalități precum George Enescu, Nicolae Labiș, sau Constantin Brâncuși.

Contribuție la Cultură și Egalitate (2016-2022)

În perioada 2016-2017, Cleopatra a fost consilier în Ministerul Culturii și a creat Fundația culturală "Gh.Tomozei", donând o parte din biblioteca acestuia pentru a înființa biblioteca publică "Gh.Tomozei" în comuna Domnești (Argeș). Un gest ce își propune să contribuie la dezvoltarea și promovarea culturii în comunitate.

Viața Personală și Contribuții la Geopolitică (1980-prezent)

Pe lângă activitatea sa profesională, Cleopatra și-a dedicat timp și energie vieții personale. În 2010, s-a alăturat "Parlement des écrivaines francophones", consolidându-și rolul în dialogul cultural internațional. Cleopatra Lorințiu rămâne o figură emblematică a culturii române, cu o carieră impresionantă în domeniul jurnalismului, televiziunii și diplomatiei, aducând contribuții semnificative la dialogul cultural și promovarea valorilor universale.…

Ziare247 - Andrei MIn urma cu 26 zile
  Alte stiri din Jurnalisti

  Comentarii

  Conecteaza-te pe Ziare 24/7
  Pentru mai multe stiri personalizate nevoilor tale.

  Alte stiri din Jurnalisti

  Ziare247

  Ziare247

  Jurnalisti

  Ioan T. Morar: Cuvinte, Culori și Aventuri Literare
  In urma cu 6 zile
  Ziare247 - Elena Ignat
  Ziare247

  Ziare247

  Jurnalisti

  Tatiana Niculescu: Cuvântul Transformat în Artă
  In urma cu 8 zile
  Ziare247 - Mihai Costel
  Ziare247

  Ziare247

  Jurnalisti

  Viorel Marineasa: O Viață în Literatură și Jurnalism
  In urma cu 8 zile
  Ziare247 - Mihai Costel
  Vezi mai mult
  Despre noiContacteaza-neTermeni de conduitaCookiesPolitica de confidentialitatePolitica GDPRDeclarația privind sclavia modernăEgalitate de șanse, diversitate și incluziuneCodul de eticăCariere
  Instagram Facebook TikTok Twitter Pinterest
  Unele drepturi rezervate 2023 - Ziare 24/7