Stiri Jurnalisti Aurelia Mocanu: Pasiune pentru Arte și Cunoaștere
Aurelia Mocanu: Pasiune pentru Arte și Cunoaștere

Aurelia Mocanu: Pasiune pentru Arte și Cunoaștere

Născută în anul 1960, Aurelia Mocanu și-a dedicat viața cunoașterii și promovării artei vizuale. După ce a absolvit gimnaziul și liceul de arte din Sibiu în 1976, a pornit într-un periplu academic, specializându-se ca istoric și critic de artă la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București.

Momentul culminant al formării sale a fost absolvirea în 1981, marcând această realizare prin obținerea titlului de șef de promoție. De asemenea, a beneficiat de burse acordate de Guvernul francez la EHESS Paris între 1992-1993 și 1997. Aurelia Mocanu a adâncit înțelegerea sa asupra artei vizuale și a crizei clastice în arta contemporană în cadrul tezei sale de doctorat, intitulată „Estetica Fragmentului - Criza clastică în arta contemporană”, susținută la Universitatea Națională de Arte București în 2009, sub îndrumarea profesorului Andrei Pleșu.

Experiență Muzeală

Aurelia Mocanu și-a început parcursul ca muzeograf și cercetător la Oficiul Național pentru Patrimoniu din Giurgiu între 1982 și 1984. Ulterior, a activat în cadrul Muzeului Municipiului București, contribuind la conservarea patrimoniului cultural al orașului. A deținut funcția de expert, concentrându-se asupra artei moderne românești la Oficiul pentru Patrimoniu din București între 1986 și 1989. Din 1993 până în 1995, a ocupat poziția de muzeograf de artă contemporană la Oficiul Național pentru Documentare și Expoziții de Artă Contemporană, ONDA-Artexpo, București. Începând cu anul 2004, a fost expert pentru bunuri culturale al Ministerului Culturii, contribuind la dezvoltarea și protejarea moștenirii artistice naționale.

Critică de Artă și Contribuții Editoriale

Aurelia Mocanu a fost o prezență constantă în spațiul cultural românesc prin semnarea de cronici și studii despre arta modernă și contemporană. Acestea au fost publicate în reviste de prestigiu precum Arta, Arhitectura, Amfiteatru, Dilema, Artelier, și altele. Revista „Alternative”, lansată în 1990, a avut parte de contribuția sa în calitate de redactor șef adjunct. De-a lungul timpului, a ocupat poziții de redactor sau a avut contribuții semnificative la publicații de referință precum „Observatorul cultural”, „habitat/ igloo” și Ziarul de duminică. Din 1995 până în 2016, Aurelia Mocanu a fost gazda emisiunii „Arte Frumoase” la postul național de radio, Canalul România Cultural, oferind interviuri cu artiști plastici și vizuali, precum și cronici ale evenimentelor artistice. În paralel, între 2000 și 2004, a fost columnist la „Observatorul cultural”, iar din 2004 a adus contribuții editoriale semnificative la Ziarul de duminică, suplimentul cultural al Ziarului financiar.

Contribuții Academice și Prezență la ARTMARK

Demonstrând angajamentul față de educație și cercetare, Aurelia Mocanu împărtășește cunoștințele sale ca lector la Institutul de Management al Artei, ARTMARK. Aceasta continuă să influențeze generațiile tinere, punându-și amprenta în mod semnificativ asupra peisajului cultural românesc.

Cunoscută pentru: A condus secția de Critică a Uniunii Artiștilor Plastici din Romania între 2011-2015. Premii: Premiul pentru experiment literar dat de Asociația Scriitorilor Profesioniști din România, ASPRO, pentru volumul de proză scurtă „Ibrișim”, ed. Brumar, Timișoara, 2001…

Ziare247 - Mihai CostelIn urma cu 28 zile
Alte stiri din Jurnalisti

Comentarii

Conecteaza-te pe Ziare 24/7
Pentru mai multe stiri personalizate nevoilor tale.

Alte stiri din Jurnalisti

Ziare247

Ziare247

Jurnalisti

Liviu Georgică Mihaiu: Jurnalistul Care Luptă cu Penița
In urma cu 1 zi
Ziare247 - Elena Ignat
Vezi mai mult
Despre noiContacteaza-neTermeni de conduitaCookiesPolitica de confidentialitatePolitica GDPRDeclarația privind sclavia modernăEgalitate de șanse, diversitate și incluziuneCodul de eticăCariere
Instagram Facebook TikTok Twitter Pinterest
Unele drepturi rezervate 2023 - Ziare 24/7