Stiri Jurnalisti Radu Jörgensen: Călătoria Literară și Matematică a unui Scriitor Român
Radu Jörgensen: Călătoria Literară și Matematică a unui Scriitor Român

Radu Jörgensen: Călătoria Literară și Matematică a unui Scriitor Român

Radu Jörgensen, născut Radu Ovidiu Georgescu pe 12 septembrie 1962 în Iași, este un scriitor, traducător, publicist și matematician român, al cărui nume și-a făcut loc în lumea literară și academică. Crescând într-un oraș bogat în istorie și cultură, copilăria sa în Iași a fost, fără îndoială, plină de influențe diverse.

Anii de Școală și Formare

Absolvent al Colegiului Național Mihai Viteazul din București, promoția 1981, Radu Jörgensen și-a îndreptat pasiunea către geologie și geofizică la universitățile din Cluj și București. Cu un titlu de inginer obținut în 1987, a început să-și croiască drumul în lumea științifică și literară.

Începuturile Jurnalismului și Alegerile Editoriale

După absolvirea studiilor, Radu Jörgensen a devenit prezent în peisajul jurnalistic românesc. În anii '90, a contribuit la revista 22, cotidianul Tineretul liber și săptămînalele Expres și Phoenix. A deținut funcții de redactor și a colaborat cu personalități marcante ale presei românești.

Anii în Suedia: Studii, Jurnalism și Literatură

Între 1990 și 2003, Radu a ales să își trăiască viața în Suedia, străbătând orașe precum Stockholm, Uppsala, Västerås și Göteborg. Studiile sale au continuat, contribuind la universitățile din Göteborg și Växjö. În această perioadă, a devenit un nume respectat în jurnalismul suedez și românesc, contribuind la numeroase publicații.

Clovnul din Lemn de Gutui: Opusul Literar

În anii '90, Radu Jörgensen a scris un roman care avea să îi aducă recunoașterea criticilor literari - "Clovnul din lemn de gutui." Editat la Nemira, romanul a fost distins cu Premiul Nemira pentru proză pe anul 1997. Criticile pozitive au subliniat tensiunea confesională și maturitatea artistică a autorului.

Întoarcerea la Științe Exacte

După ani petrecuți în jurnalism și literatură, Jörgensen s-a întors la studiile de științe exacte. În perioada de după 2003, a studiat matematici superioare și a obținut un masterat în matematică pură la University of Alabama. Această schimbare de direcție l-a condus în S.U.A., unde avea să își continue cariera academică.

Cariera în Matematică în S.U.A.

Radu Jörgensen s-a dovedit a fi nu doar un scriitor talentat, ci și un matematician în devenire. Obținând titlul de Master of Science în mai puțin de doi ani, el a devenit Associate Professor of Mathematics (Conferențiar) la un colegiu din Maryland. Aici, în Statele Unite, și-a pus în valoare cunoștințele și pasiunea pentru matematică, contribuind la educația viitoarelor generații.

Întoarcerea în Paginile Observatorului Cultural

Din 2007 până în 2009, Radu Jörgensen a susținut rubrica permanentă "America fără prejudecăți" în Observatorul Cultural, continuând să fie o voce prezentă și activă în peisajul literar și jurnalistic românesc. Radu Jörgensen este un exemplu de polivalentă și evoluție continuă. De la începuturile în geologie și geofizică la jurnalism, literatură și matematică, viața sa este o călătorie fascinantă prin lumi diverse. Contribuțiile sale în literatura română și în domeniul matematicii îl definesc ca fiind un talent remarcabil și o personalitate de referință.…

Ziare247 - Andrei MIn urma cu 13 zile
  Alte stiri din Jurnalisti

  Comentarii

  Conecteaza-te pe Ziare 24/7
  Pentru mai multe stiri personalizate nevoilor tale.

  Alte stiri din Jurnalisti

  Ziare247

  Ziare247

  Jurnalisti

  Gheorghe Erizanu: Povestea Unui Viziunear Literar și Cultural
  In urma cu 3 zile
  Ziare247 - Mihai Costel
  Ziare247

  Ziare247

  Jurnalisti

  Marilena Rotaru: Jurnalista Casei Regale a României
  In urma cu 3 zile
  Ziare247 - Mihai Costel
  Ziare247

  Ziare247

  Jurnalisti

  Emilia Șercan: Vocea Curajoasă a Jurnalismului Românesc
  In urma cu 3 zile
  Ziare247 - Elena Ignat
  Ziare247

  Ziare247

  Jurnalisti

  Rodica Culcer: O Jurnalistă Passionată și Curajoasă
  In urma cu 3 zile
  Ziare247 - Elena Ignat
  Ziare247

  Ziare247

  Jurnalisti

  Melania Medeleanu: Jurnalism și Implicare Socială
  In urma cu 3 zile
  Ziare247 - Elena Irimia
  Vezi mai mult
  Despre noiContacteaza-neTermeni de conduitaCookiesPolitica de confidentialitatePolitica GDPRDeclarația privind sclavia modernăEgalitate de șanse, diversitate și incluziuneCodul de eticăCariere
  Instagram Facebook TikTok Twitter Pinterest
  Unele drepturi rezervate 2023 - Ziare 24/7