Stiri Jurnalisti Dana Grigorcea: Românca care a câstigat Premiul Elvețian pentru Literatură
Dana Grigorcea: Românca care a câstigat Premiul Elvețian pentru Literatură

Dana Grigorcea: Românca care a câstigat Premiul Elvețian pentru Literatură

Născută pe 11 noiembrie 1979 în București din România, Dana Grigorcea a crescut în mijlocul mirosului de cerneală și a sunetelor cărților. Copilăria sa în perioada comunistă a marcat-o profund și a fost sursa primelor sale povești și curiozității neîngrădite pentru lumea cuvintelor.

Educație și Descoperirea Lumii Literare

După ce și-a dezvoltat pasiunea pentru literatură, Dana a studiat germana și neerlandeza la Facultatea de Limbi Străine de la Universitatea din București. Dorința sa de a explora lumi noi și de a-și adânci cunoștințele a dus-o în Belgia, unde a studiat regie de teatru și film la prestigioasa Universitate din Bruxelles. A continuat să-și aprofundeze cunoștințele în domeniul jurnalismului la Universitatea Danubiană din Krems.

De la Jurnalism la Literatură: O Călătorie Fascinantă

Dana Grigorcea și-a început cariera în media, lucrând la televiziunea ARTE din Strasbourg și la postul de radio Deutsche Welle din Bonn. Cu fiecare experiență și cu fiecare interviu realizat, pasiunea sa pentru povești și pentru a dezvălui adevărul s-a conturat tot mai mult.

Scriitoarea și Blogul Literar

Stabilită în Zürich din 2007, Dana a împărțit din bogăția cunoștințelor sale predând limbajul filmului la Facultatea de Film din cadrul Școlii de Artă de la Zürich. Împreună cu soțul ei, scriitorul Perikles Monioudis, ea administrează blogul de literatură www.neue-telegramme.ch, oferind cititorilor o fereastră către lumea literară complexă și captivantă pe care o creează.

Succesul Literar și Recunoașterea Internațională

În anul 2011, Dana Grigorcea a făcut o intrare triumfală în lumea literară germanofonă cu romanul său „Das Leben ist vergänglich wie die Kopfhaare” (Baba Rada. Totu-n viață-i trecător ca și firele de păr), care a fost primit cu entuziasm de publicul elvețian. Al doilea său roman, „Das primäre Gefühl der Schuldlosigkeit” (Sentimentul primar al nevinovăției), a câștigat în 2015 Premiul 3sat în cadrul concursului de literatură Ingeborg Bachmann de la Klagenfurt, Austria, și a fost nominalizat pentru prestigiosul premiu elvețian de carte Schweizer Literaturpreis.

Povești Care Transformă Realitatea

Dana Grigorcea a câștigat Premiul Elvețian pentru Literatură în 2022, o recunoaștere a talentului și angajamentului său. Ultimul său roman, „Those who don’t die”, publicat la Editura Penguin, explorează rămășițele sistemului comunist român, evidențiind corupția politică care încă macină țara. Într-un text atât de politic pe cât de poetic, Dana Grigorcea ilustrează realități și absurdități, îmbinând critica contemporană, mitul și poezia cu arta povestirii pentru a crea un realism magic cutremurător.

O Voce Puternică

Dana Grigorcea este o voce literară puternică și inspiratoare, încântând cititorii din întreaga lume cu poveștile sale captivante și profunde. Cu fiecare pagină scrisă, ea continuă să transforme realitatea în cuvinte și să ne invite în lumea ei plină de culoare și semnificație. Prin talentul său, ea reușește să trezească conștiințele și să provoace gândurile, ceea ce o face unul dintre cei mai de seamă scriitori ai generației sale.…

Ziare247 - Elena IgnatIn urma cu 17 zile
  Alte stiri din Jurnalisti

  Comentarii

  Conecteaza-te pe Ziare 24/7
  Pentru mai multe stiri personalizate nevoilor tale.

  Alte stiri din Jurnalisti

  Ziare247

  Ziare247

  Jurnalisti

  Tatiana Niculescu: Cuvântul Transformat în Artă
  In urma cu 4 ore
  Ziare247 - Mihai Costel
  Ziare247

  Ziare247

  Jurnalisti

  Viorel Marineasa: O Viață în Literatură și Jurnalism
  In urma cu 5 ore
  Ziare247 - Mihai Costel
  Vezi mai mult
  Despre noiContacteaza-neTermeni de conduitaCookiesPolitica de confidentialitatePolitica GDPRDeclarația privind sclavia modernăEgalitate de șanse, diversitate și incluziuneCodul de eticăCariere
  Instagram Facebook TikTok Twitter Pinterest
  Unele drepturi rezervate 2023 - Ziare 24/7