Stiri Externe Crearea unor elemente grele rare a fost observată în urma unei coliziuni între stele neutronice
Crearea unor elemente grele rare a fost observată în urma unei coliziuni între stele neutronice

Crearea unor elemente grele rare a fost observată în urma unei coliziuni între stele neutronice

Explozia cataclismică a dezlănțuit o explozie de raze gamma de peste 1 milion de ori mai strălucitoare decât Calea Lactee și a aruncat în spațiu material care a format elementul rar telur și alte elemente cunoscute sub numele de actinide și lantanide.

Se crede că și elementele comune precum iod și toriu au fost, de asemenea, create în acest eveniment.

Este pentru prima dată când un astfel de spectacol cosmic, cunoscut sub numele de kilonovă, a fost observat cu ajutorul telescopului spațial James Webb, care a permis astronomilor să identifice elementele produse în coliziune după semnăturile lor în infraroșu.

Lucrarea, publicată în revista Nature, arată că, în timp ce multe elemente sunt produse prin fuziunea elementelor mai ușoare în miezul stelelor sau în exploziile stelare, unele elemente mai grele se nasc în mediul mai energetic al stelelor neutronice care se ciocnesc între ele.

„Pentru prima dată avem dovezi că aceste tipuri particulare de elemente se formează în aceste fuziuni”, a declarat Andrew Levan, profesor de astrofizică la Universitatea Radboud din Olanda.…

Libertatea - Teodor BobeiIn urma cu 46 zile
Alte stiri din Externe

Comentarii

Conecteaza-te pe Ziare 24/7
Pentru mai multe stiri personalizate nevoilor tale.

Alte stiri din Externe

Vezi mai mult
Despre noiContacteaza-neTermeni de conduitaCookiesPolitica de confidentialitatePolitica GDPRDeclarația privind sclavia modernăEgalitate de șanse, diversitate și incluziuneCodul de eticăCariere
Instagram Facebook TikTok Twitter Pinterest
Unele drepturi rezervate 2023 - Ziare 24/7