Peste douăzeci de state, printre care și România, au chemat sâmbătă, într-o declarație comună la COP28, la triplarea capacităților de energie nucleară la nivel mondial până în 2050 în raport cu 2020, în scopul reducerii dependenței de cărbune și gaz.
„Asta după ce la nivelul UE cu greu s-a acceptat trecerea energiei nucleare în taxonomie și plasarea acesteia ca și combustibil de tranziție în anul 2022”, precizează Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI).
Potrivit acestuia, disputa cu privire la modul de tratare a energiei nucleare în UE, privind modul în care Europa intenționează să avanseze către o energie mai curată, a fost tranșată în favoarea dezvoltării capacităților de producere a energiei nucleare în viitor. „Din fericire conceptele inginerești au reușit să detroneze opiniile politcienilor și să prevină situații critice viitoare, dar și să vină cu soluții securitare privind modul în care UE își asigură sursele de energie pe măsură ce se dorește îndepărtarea de gazul rusesc, și modul în care industria UE poate avea prețuri accesibile la energie pentru a concura cu SUA si China”, afirmă expertul în energie.…
Cotidianul
Cotidianul
Cotidianul
Cotidianul
Cotidianul
Cotidianul