Stiri Celebrități Totul despre Ion Iliescu: vârstă, înălțime, greutate, avere, familie și ocupație
Totul despre Ion Iliescu: vârstă, înălțime, greutate, avere, familie și ocupație

Totul despre Ion Iliescu: vârstă, înălțime, greutate, avere, familie și ocupație

Unul dintre cei cunoscuți politicieni români, Ion Iliescu, s-a născut la data de 3 mai 1930(vârstă 93 ani) în Oltenița. Îndrumat de mătușa sa care l-a crescut, finalizează școala primară în satul natal, urmând ca studiile secundare să le finalizeze în București la Liceul Industrial – Polizu, Liceul „Spiru Haret” și Colegiul „Sfântul Sava” acolo unde se enumeră printre fondatorii Uniunii Asociațiilor Elevilor din România.

În anul 1950 este admis la Institutul Politehnic din București, secția Hidroenergia și Gospodăria Apelor. Mătușa sa decide să îl sprijine financiar, urmând să își continue studiile la Institutul Energetic din Moscova. În perioada liceului, Ion Iliescu o întâlnește pe cea care va urma să îi fie soție În anul 1951, Nina Șerbănescu, aceasta având funcția de inginer și cercetător în domeniul coroziunii metalelor. În anul 1955 se angajează ca și inginer proiectant la Institutul de Studii și Proiectări din București.

Viața politică

A decis să se implice politic încă de tânăr, în cadrul Partidului Comunist fiind în același timp ministru în Marea Adunarea Națională, membru în CC al PCR și de asemenea Prim Secretar al PCR. Între anii 1957 și 1985 devine membru al Marii Adunări Naționale. Între timp, în anul 1967, obține funcția de ministru pentru problemele tineretului, funcție la care renunță în anul 1971. Implicarea sa politică devine tot mai mare, obținând funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș și președinte al Consiliului Județean Iași, în anul 1974 fiind ales și membru supleant al Consiliului de Stat. Fiind acuzat de deviere intelectualistă, deoarece critică revoluția culturală, acesta este îndepărtat din viața politică în anul 1984 păstrând doar funcția de director al Editurii Tehnice până la începutul revoluției.

O dată cu începutul revoluției din anul 1989, Ion Iliescu își face din nou apariția în viața politică fiind ales ca președinte al CFSN, devenind președinte interimar al țării. În anul 1990 devine președintele României, câștigând detașat alegerile cu 85,07% din voturile exprimate, mandat pe care îl încheie în anul 1996. În timpul mandatului său, România se stabilizează și devine o țară democrată parțial reușind să schimbe economia dirijată cu una de piață. Reușește să reia relațiile cu Uniunea Europeană și NATO, introducând reforme sociale și economice.

În anul 1996 participă din nou la alegerile prezidențiale din partea PDSR, însă se vede învins în cel de-al doilea scrutin de către Emil Constantinescu, candidat CDR. În această perioadă deține funcția de senator. Reușește să obțină un nou mandat în anul 2000, în fața lui Corneliu Vadim Tudor. În perioada acestui mandat, România aderă la NATO.

Avere

În anul 2007 declară că deține 16 tablouri și alte obiecte de artă, alături de o mașină Volkswagen din anul 2004, însă acestea nu se mai regăsesc în declarația de avere din 2008. În momentul de față, ajuns la vârsta de 93 ani, primește o pensie de 3916 lei la care se adaugă o indemnizație de 5331 lei pentru funcția de președinte deținută în trecut. …

Ziare247 - Mihai RIn urma cu 31 zile
Alte stiri din Celebrități

Comentarii

Conecteaza-te pe Ziare 24/7
Pentru mai multe stiri personalizate nevoilor tale.

Alte stiri din Celebrități

Vezi mai mult
Despre noiContacteaza-neTermeni de conduitaCookiesPolitica de confidentialitatePolitica GDPRDeclarația privind sclavia modernăEgalitate de șanse, diversitate și incluziuneCodul de eticăCariere
Instagram Facebook TikTok Twitter Pinterest
Unele drepturi rezervate 2023 - Ziare 24/7