Stiri Actori Tony Bulandra: Lumină și Profunzime în Artă
Tony Bulandra: Lumină și Profunzime în Artă

Tony Bulandra: Lumină și Profunzime în Artă

Anton (Tony) Bulandra s-a născut la 13 martie 1881 în Târgoviște, fiind unul dintre cei patru copii ai familiei Anton și Elena Schwab. Cursurile primare le-a urmat într-un pension privat, iar cele secundare la Institutul Schewitz-Thierrin și apoi la Liceul Sf. Sava. Deși familia își dorea o carieră militară pentru el, pasiunea pentru arta actoricească a câștigat în cele din urmă.

Cu sprijinul neînduplecatului său tată, a reușit să își urmeze visul de a deveni actor. Tony Bulandra a dat examen de admitere la școala militară pentru a-și satisface familia, iar, în cele din urmă, a obținut încuviințarea părintelui său de a urma cursurile de teatru. A beneficiat de îndrumarea și susținerea profesorului Constantin I. Nottara, care a recunoscut calitățile sale remarcabile.

Studii suplimentare și perfecționare artistică au avut loc la Conservatorul de Muzică și Declamație din București între anii 1899-1902. Aici, sub îndrumarea lui Constantin Nottara și a altor profesori de prestigiu, și-a consolidat talentul și a explorat diferite stiluri de interpretare.

Ascensiunea în Teatru

După absolvirea Conservatorului, Tony Bulandra și-a început cariera artistică sub directoratul lui Alexandru Davila. A fost distribuit la Teatrul Național din București în mici roluri episodice, dar a devenit rapid un protagonist al scenei românești. Unul dintre rolurile care l-au consacrat a fost Zoil din „Fântâna Blanduziei” de Vasile Alecsandri.

Succese și Roluri Memorabile

Tony Bulandra și-a extins contribuția în lumea artistică și prin apariții cinematografice. A jucat alături de Lucia Sturdza-Bulandra în primul film dramatic românesc, „Amor fatal”, în 1911, consolidându-și statutul de actor versatil și talentat. A urmat „Dragoste la mănăstire” (1912) și „Trenul fantomă” (1933).

În timpul Primului Război Mondial, în perioada 1916-1918, Tony Bulandra s-a înrolat ca ofițer voluntar la Iași, iar împreună cu Ion Manolescu și Maria Ventura a regizat spectacole pentru a strânge fonduri destinate ajutorării răniților de război.

Companii Teatrale și Contribuții Artistice

După război, în 1918, a înființat Compania Bulandra, marcând începutul unei perioade de succese în teatrul românesc. A susținut și promovat literatura dramatică românească, jucând și montând numeroase piese de teatru. Cu energia sa neobosită și intuiția artistică remarcabilă, Tony Bulandra a fost directorul Companiei Bulandra până la moartea sa în 1943. A avut un impact semnificativ asupra spectacolelor și actorilor care au trecut prin trupa sa.

Moartea și Moștenirea

Tony Bulandra s-a stins din viață în 1943, dar moștenirea sa artistică a continuat să lumineze scena românească. Soția sa, Lucia Sturdza-Bulandra, a preluat conducerea Teatrului Municipal din București și, în urma decesului acesteia, teatrul a primit numele său în semn de recunoaștere.

Astfel, Tony Bulandra rămâne în amintirea publicului ca un distins protagonist al scenei românești, un actor cu o voce caldă și timbrată, care a contribuit semnificativ la evoluția teatrului și filmului românesc.…

Ziare247 - Mihai RIn urma cu 220 zile
  Alte stiri din Actori

  Comentarii

  Conecteaza-te pe Ziare 24/7
  Pentru mai multe stiri personalizate nevoilor tale.

  Alte stiri din Actori

  Ziare247

  Ziare247

  Actori

  Tony Bulandra: Lumină și Profunzime în Artă
  In urma cu 220 zile
  Ziare247 - Mihai R
  Despre noiContacteaza-neTermeni de conduitaCookiesPolitica de confidentialitatePolitica GDPRDeclarația privind sclavia modernăEgalitate de șanse, diversitate și incluziuneCodul de eticăCariere
  Instagram Facebook TikTok Twitter Pinterest
  Unele drepturi rezervate 2023 - Ziare 24/7